15/4/10

«Γυμναστικές Επιδείξεις»

Το σκωτσέζικο ντους συνεχίζεται, όσον αφορά στην ψυχολογία των πολιτών σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της προσωπικής τους οικονομικής πορείας.

Ανακούφιση και θετική προσδοκία μετά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, κατήφεια και απογοήτευση αμέσως μετά τα «πρώτα σπρεντς». Νέα προσδοκία στη συνέχεια, σκεπτόμενοι ότι «δεν μπορεί κάποια στιγμή θα μας λυπηθούν οι κερδοσκόποι και θα ρίξουν τα σπρεντς», νέος τρόμος μετά τις «διαρροές» έλληνα αξιωματούχου με τα σπρεντς να εκτινάσσονται σε ύψη ρεκόρ.

Ξαφνικά όλα τα παραπάνω σκοτεινιάζουν ακόμα περισσότερο, όταν συνειδητοποιεί κανείς πόσο κοντά είναι ο Μάιος και το τέλος της «άνοιξης».

Ο Μάιος είναι ο μήνας που ουσιαστικά τελειώνει η «σχολική χρονιά» και έρχεται η κρίσιμη ώρα των «γυμναστικών επιδείξεων». Έρχεται η ώρα που είναι κανείς υποχρεωμένος να εκθέσει τον εαυτό του, τόσο μεμονωμένα, όσο και ομαδικά, δίνοντας εξετάσεις εξάσκησης, προετοιμασίας, ικανότητας, πειθαρχίας, αντοχής, ευελιξίας ακόμα και χορού.

Είναι δυστυχώς ή ευτυχώς ο μήνας που και η ελληνική οικονομία θα κάνει τις δικές της «γυμναστικές επιδείξεις», με ακροατήριο και θεατές τα στελέχη της Ε.Ε και του ΔΝΤ, την Κυβέρνηση και τον Ελληνικό Λαό.


Αναρωτιέται κανείς τι θα δουν τα μάτια μας; Θα μπορέσουν οι δείκτες να κινούνται αρμονικά, συγχρονισμένα, με ευελιξία και χάρη ή με φρίκη θα διαπιστώσουμε ότι οι προσδοκίες μας έγιναν σκόνη, καθώς οι δείκτες δεν θα έχουν κινηθεί προς την σωστή κατεύθυνση ή ο ρυθμός βελτίωσής τους θα είναι μια σκέτη απογοήτευση;

Αν μια «διαρροή» αξιωματούχου μπορεί να προκαλέσει σεισμό, τότε σκεφτείτε τι μπορεί να προκαλέσει η οποιαδήποτε απόκλιση των πραγματικών αριθμών και δεικτών.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα είναι η σταγόνα που ενδέχεται να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή μεγατόνων, με σημαντικές οικονομικές και πολιτικές προεκτάσεις. Οι θυσίες θα έχουν πάει στράφι, το ΔΝΤ θα είναι στα σύνορα, οι εξουσίες θα φυλλοροούν, οι πολίτες θα ζητούν τα σπασμένα και το μέλλον της Χώρας θα είναι ζοφερότερο παρά ποτέ.

Έχει μείνει ένας μήνας. Ποιος θα μας πει πως έχουμε πάει μέχρι σήμερα; Οι Έλληνες Πολίτες ως συμβολικοί «γονείς» που χρηματοδοτούν με το υστέρημά τους τα πανάκριβα «δίδακτρα» της ελληνικής οικονομίας, απαιτούν να ξέρουν τι θα δουν τα μάτια τους εκείνη την ημέρα, την ημέρα των «γυμναστικών επιδείξεων» της Χώρας.

Δημήτρης Α. Μαύρος,
Μέλος της Επιτροπής Ερευνών του Ινστιτούτου Επικοινωνίας
Διευθύνων Σύμβουλος MRB Hellas
(το άρθρο έχει δημοσιευτεί ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας παρακαλούμε να κάνετε επώνυμα σχόλια.